Pe masură ce înaintezi catre a 3 lună de sarcină ( ultima lună a primului trimestru ), multe dintre acele prime simptome de sarcină probabil ca sunt înca puternice. Ceea ce înseamnă că e cam greu de spus dacă ești obosită din cauza oboselii din primul trimestru sau pentru că te-ai trezit de trei ori pe noapte ca să te duci la baie (probabil, puțin din amandouă). Capul sus,te așteaptă și zile mai bune.Dacă grețurile matinale ți-au venit de hac, ție și poftei tale de mâncare,în curând va răsări la orizont ziua în care nu o să îți mai fie așa de greață.
Fătul în a 3 lună de sarcină
Săptămâna 9 de sarcină
Copilul a crescut cam 2,5 cm în lungime, fiind de dimensiunea unei măsline verzi medii. Capul continuă să se dezvolte și să capete proporții, aducând și mai mult cu al unui copil. În această săptămână încep să se formeze mici mușchiuleți. Asta-i va permite fătului să-și mişte mâinile și picioarele, deși o să mai dureze cel puțin o lună sau două până să ajungi să simți împunsături și lovituri. Chiar dacă e mult prea devreme să simți ceva, nu e devreme să auzi . Minunatul sunet al inimi copilului tău s-ar putea auzi cu ajutorul dispozitivului Doppler de la cabinetul medicului. Ascultă acel bum-bum, mai mult ca sigur, îți va face inima să bată mai repede.
Săptămâna 10 de sarcină
Având cam 4 cm lungime,(cam de dimensiunile unei prune), copilul tău a trecut acum, oficial de la stadiul de embrion la cel de făt . Şi echipându-se pentru primele salturi (și pentru primii pași), se formează oasele și cartilagiile precum si mici adâncituri la genunchi și la glezne. Mugurașii dinților se formează sub gingie. Ceva mai jos, stomacul secretă sucurile digestive, rinichii secretă mari cantități de urină și, dacă e băiat, testiculele secretă testosteron (băieții sunt băieți – și asta de devreme).
Săptămâna 11 de sarcină
Copilul are ceva mai mult de 4 cm și cam 7 grame, acum. Corpul se fortifică, iar toracele se mărește. Se formează foliculii firelor de păr și începe să se dezvolte patul unghiilor de la mâini și de la picioare.Ele se formează la fiecare degețel de la mâini și de la picioare, căci acestea s-au separat recent, cu numai câteva săptămâni în urmă, scăpând de membrana care le unea. Și, deși nu poți deosebi încă sexul copilului (nici măcar la ecografie), dacă e fată încep să i se dezvolte ovarele.
Citește și: Fătul în luna a 4-a de sarcină
Ce ai vedea, dacă ai putea să privești în uter, e că fătul tău are acum caracteristici umane, cu mâinile și picioarele situate în fața corpului, cu urechile aproape de forma finală (chiar dacă nu sunt la locul lor final), cu orificiile nazale deschise în vârful nasului, cu limba și cerul gurii și cu sfârcuri vizibile.
Săptămâna 12 de sarcină
Copilul și-a dublat dimensiunile în ultimele trei săptămâni, cântărind acum cam 14 g și măsurând între 5 și 7 cm. Deşi majoritatea sistemelor sunt pe deplin formate, mai au mult până să se maturizeze. Sistemul digestiv începe să exerseze mişcările de contracție (astfel încât el să poată mânca), măduva spinării secretă celule albe (astfel încât el să poată lupta cu toți acei microbi luați de la alții), iar hipofiza de la baza creierului a început să secrete hormoni (astfel încât el să poată într-o zi să facă, la rândul lui, copii).
Săptămâna 13 de sarcină
Odată cu încheierea primului trimestru, fătul a ajuns la dimensiunile unei piersici, având cam 8 cm. Capul are, acum, jumătate din lungimea sa din creștet până la fund, iar acel corpușor o să-și ia avânt și o să continue să crească în timp (la naștere, copilul va fi un sfert cap și trei sferturi corp). Între timp, intestinele sale, ce au crescut în interiorul cordonului ombilical, încep să ia poziția permanentă în abdomen. Tot săptămâna asta se mai dezvoltă și corzile vocale (cu care o să urle tare… curând!)
Evolutia sarcinii
Corpul tău în a 3 lună de sarcină
Simptomele la care trebuie sa te astepți în a 3 lună de sarcină
Unele dintre ele pot să continue de luna trecută, iar altele pot să fie cu totul noi:
Din punct de vedere fizic:
- Oboseală
- Lipsă de energie
- Somnolență
- Urinări frecvente
- Grețuri cu sau fără stări de vomă
- Exces de salivă
- Constipație
- Arsuri gastrice
- Indigestie
- Flatulență
- Balonare
- Aversiuni și pofte alimentare
- Creșterea poftei de mâncare, mai ales dacă grețurile matinale se atenuează
- Modificări ale sânilor
- Vene vizibile pe abdomen, pe picioare și în alte părți, pe măsură ce crește volumul de sânge
- O uşoară creștere a secreției vaginale
- Dureri ocazionale de cap
- Amețeli ocazionale
- Un abdomen puțin mai rotunjit
- Senzația că hainele încep să te strångă
- Din punct de vedere emoțional:
- Suişuri și coborâşuri emoționale în continuare, printre care: schimbarea bruscă a dispoziției afective, iritabilitate, iraționalitate, plâns
- Bucurie, încântare, teamă, îndoieli – oricare dintre ele sau toate la un loc
- In continuare, senzația că sarcina nu este reală
- O senzație nouă de liniște
La ce să te aștepți de la controlul medical lunar
În a treia lună de sarcină, te poți aștepta ca medicul si verifice următoarele elemente,chiar dacă pot exista variațiuni, în funcție de nevoile tale personale și de stilul medicului tău.
- Greutatea și tensiunea arterială
- Bătăile inimii fătului
- Mâinile și picioarele dacă sunt umflate
- Picioarele dacă prezintă vene varicoase
- Dimensiunile uterului, prin palpare externă
- Înălțimea fundului de uter
- Analiza urini, pentru glucide și proteine
- Întrebări sau probleme pe care vrei să le discuți
- Ce probleme pot să apară în a 3 lună de sarcină?
- Constipația
- Să n-ai nicio regulă privind mersul la toaletă și să te simți balonată, având gaze și să fi constipată – e ceva normal în sarcină. În primul rând, nivelul ridicat de progesteron din sânge face ca musculatura netedă să fie relaxată, tranzitul intestinului gros să fie lent, iar mâncarea să rămână în tractul digestiv mai mult timp. Partea bună: substanțele nutritive au mai mult timp în care să fie absorbite in sânge, astfel încât să ajungă mai multe la copil. Partea proastă: ajungi să acumulezi o grămadă de reziduri blocate, care nu pleacă nicăieri prea curând. Încă un motiv al constipației: uterul în creștere apasă pe intestin, împiedicandu-i activitatea normală.Însă nu trebuie să accepți constipația ca fiind inevitabilă, doar pentru că ești gravidă. Încearcă să iei următoarele măsuri, pentru a combate congestia colonului și apariția hemoroizilor, tovarăși nelipsiți ai constipației.
Înarmează-te cu fibre
Tu și colonul aveţi nevoie de circa 25-35 de grame de fibre in fiecare zi. Nu e nevoie chiar să le ții socoteala. Concentrează-te efectiv pe alimente bogate in fibre, ca fructele (dar nu banane, căci acestea constipa) și legumele proaspete (crude sau ușor preparate, cu tot cu coajă, acolo unde este posibil), pe cercale integrale, leguminoase (mazăre și fasole) și pe fructe uscate .
Vezi și: Simptomele în a 5-a lună de sarcină
Să consumi produse verzi poate de asemenea, să facă lucrurile să se miște. Dacă n-ai fost niciodată mare fană a fibrelor, adaugă aceste produse treptat in alimentație, căci altfel te-ai putea trezi că tractul tău digestiv protestează cu voce tare. Totuși, nu face exces de aceste produse căci întrucât alunecă rapid prin sistemul digestiv, pot să elimine substanțe nutritive importante înainte ca acestea să apuce să fie absorbite.
Rezistă produselor rafinate!
În timp ce produsele bogate în fibre pot pune lucrurile în mișcare, cele rafinate le fac să se împiedice. Așa că stai departe de chestiile rafinate ale vieții, ca pâinea albă și orezul alb.
Îneacă-ți adversarul!
Constipația nu are nicio şansă în fața consumului ridicat de lichide. Cele mai multe dintre acestea în special, apa și sucul de fructe sunt eficiente în înmuierea fecalelor și la împingerea alimentelor prin tractul digestiv.
Când simți că-ți vine, du-te.
Să te ții regulat poate să slăbească mușchii ce controlează defecația și să ducă la constipație. Sincronizarea poate să te ajute să eviți această problemă. De exemplu, consumă micul dejun bogat în fibre mai devreme decât de obicei, ca să mergi la baie înainte să pleci de acasă și să nu ai surprize când ești în mașină,blocată în trafic.
Nu mânca mult!
Optează pentru acele 6 minimese pe zi, în locul celor trei principale şi vei avea parte de mai puține gaze și balonare.
Fă mișcare.
Un organism activ susține activitatea intestinală ,chiar și o plimbare în pas vioi, de zece minute, poate pune lucrurile in mişcare. Aşa că ai grijă să faci suficiente exerciții fizice adecvate. Unele dintre exercițiile esențiale pentru combaterea constipației sunt exercițiile Kegel.
Flatulența(gaze intestinale)
Sarcina provoacă flatulență cam oricărci gravide. Din fericire, în timp ce veşnica flatulență poate să fie atât de stânjenitoare pentru tine, pentru copil nu pune nicio problemă.Totuşi, copilul nu e încântat dacă balonarea te împiedică să mănânci bine și regulat. Ca să mai scapi de sunetele și de mirosurile de sub centură și să te asiguri că nu e afectată ingestia de substanțe nutritive, ia următoarele măsuri:
leşi afară regulat. Constipația este o cauză comună a gazelor și a balonării.
Nu înfuleca. Dacă mănânci pe grabă sau din zbor, eşti înclinată să înghiți tot atâta aer pe câtă mâncare. Asta dă naștere, în intestin, unor goluri de aer care vor căuta să se elibereze în unicul fel în care știu să o facă.
Fii calmă. În special în timpul meselor. Stresul te poate face să înghiți aer, umflându-ți burta. Să tragi de câteva ori adânc aer în piept, înainte de masă, te poate ajuta să te relaxezi. Ferește-te de produsele de la care faci gaze. Burtica ta îți va spune care sunt acestea. Cele mai comune, în afară de fasole sunt ceapa, varza, prăjelile, dulciurile și băuturile carbogazoase.
Vinovatul numărul unu hormonii de sarcină. Alți factori care pot declanşa dureri de cap sunt oboseala (de care ai parte din plin când eşti gravidă), stresul fizic emoțional, congestia nazală , dacă ți-e prea cald sau o combinație între acestea. Chiar dacă e o durere, marea majoritate a durerilor de cap din timpul sarcinii nu sunt îngrijorătoare. Sunt multe soluții pentru o durere de cap (iar unele surprinzător de eficiente nu sunt sub formă de pastilă)
Încearcă să stai întinsă cu ochii inchiși, într-o camera întunecată și linistită. Sau poți să-ți pui la ceafă gheață ori o compresă rece pe care să o ții 20 de minute, timp în care să stai relaxată.
Pentru dureri la nivelul sinusurilor. Pentru a scăpa de congestia care declanşează durerea, încearcă să faci inhalații cu abur, să dai drumul la umidificatorul cu vapori, să bei multe lichide și să-ți irigi nările regulat, cu soluție sau spray saline. Pentru ameliorarea durerii, aplică niște comprese calde și reci pe locurile dureroase (adesea chiar deasupra sau în jurul ochilor, pe obraji și pe frunte), alternându-le din 30 în 30 de secunde, timp de 10 minute, de ori patru pe zi. Dacă ai și febră sau dacă durerea nu cedează, consultă medicul, să vezi dacă nu cumva ai o infecție a sinusurilor, comună în timpul sarcinii.
No comments yet
You can be first to leave a comment