Alergiile apar când sistemul imunitar manifestă un răspuns exagerat de mare la o substanță în mod normal inofensivă, cum ar fi polenul, părul de pisică sau praful din casă conținând acarieni. Această problemă este foarte des întâlnită peste tot în lume. Unele dintre simptomele alergiei sunt: strănut, tuse, respirație șuierătoare, presiune în piept, dificultăți respiratorii, mâncărimi ale ochilor și urticarie .
Alergiile apar într-o varietate aproape infinită. Dar majoritatea factorilor declanşatori, denumiți alergene, stimulează sistemul imunitar prin patru căi principale de acces:
- ingestia (mâncatul de arahide sau de crustacee)
- injectarea (în cadrul unui tratament cu penicilină)
- absorbția prin piele (atingerea anumitor plante)
- inhalarea (inspirând aerul încărcat cu polen și praful din casă care conține acarieni)
Pentru alergiile la hrană și medicamente, ca şi pentru alergiile de contact, evitarea alergenelor constituie unica opțiune. Dar atunci când doriți să vă calmați o alergie provocată prin inhalare, răspunsul se află chiar în fața ochilor, deoarece praful din casă, polenul şi mucegaiul sunt factorii declanşatori cel mai des întâlniți. Dinferite persoane sunt alergice la diferite lucruri, dar singura cauză cu adevărat majoră este praful din casă conținând acarieni.
Acarienii sunt rude aproape microscopice ale căpuşelor și păianjenilor. Dar nu acarienii vii sunt problema. Oamenii reacționează la materiile fecale pe care acarienii le elimină pe covoare, așternuturi și în tapițeria mobilei. Chiar și corpurile acarienilor morți declanşează alergii.
Sunt și alte alergene ce se răspândesc prin aer care sunt greu de scăpat. Alergiile la polen, care plutește în aer aproape pretutindeni. Mucegaiurile cresc oriunde este întuneric şi umezeală – sub covoare, în subsoluri, în garajele cu scurgeri și în soproane.
Alergiile- modalități pentru a ameliora simptomele
Există totuși câteva metode de ameliorare a simptomelor
Tratați-vă simptomele
Este inevitabil să vă expuneți la unele alergene care vă fac rău. Antihistamiicele care se vând fără rețetă, ușor de procurat de la farmacia din colțul străzii, fac minuni în cazu nasului care curge și al ochilor înroșiți. Dar dacă simptomele persistă mai mult de 5-7 zile, cel mai bine e să vă prezentați la medic.
Antihistamiicele nu trebuie să fie combinate cu alcoolul, iar dacă sunteți însărcinată cereți sfatul mediului.
Porniți aerul condiționat în automobil
În cazul în care simpla ieșire din casă vă face să respirați șuierător și să strămutați, imaginați-vă cum ați lăcrima printre norișorii de polen intrați prin ferestrele deschidere ale automobilului în mers. În cazul în care aveți un autovehicul cu aer condiționat, atunci folosiți această opțiune. Aveți în vedere instalarea unui filtru de aer.
Puteți stopa alergiile si dacă mențineți uscat aerul din casă
În cazul în care mențineți aerul uscat din casă, veți pune capăt problemei prafului de acarieni, căruia nu-i place o umiditate sub 45 la sută. În general, cu cât aerul este mai uscat,cu atât mai bine. Puteți să reduceți umiditatea prin folosirea unor ventiltoare și evitând uscarea rufelor umede în casă.
Țineți casa curată
Persoanele alergice se simt mai bine, atunci când praful și murdăria sunt menținute la niveluri minime. Dar casa are nevoie de mai mult decât îndepărtarea prafului cu o cârpă uscată, care mai curând împrăștie alergenele în aer. Ștergeți suprafețele solide mai bine cu o cârpă umezită. În încăperile umezite cum ar fi baia folosiți hipoclorit de sodiu care va elimina tot mucegaiul.
Purtați mască pe față
Când faceți o activitate care știți că vă provoacă reacții alergice, protejați-vă fața cu mască. O îndeletnicire casnică simplă, ca aspiratul covoarelor, poate să vă expună la o mare cantitate de praf care va pluti în aer. Sau grădinăritul vă poate expune la mari cantități de polen. O mască mică, care poate acoperi nasul și gura, poate împiedica alergenul să ajungă în plămâni.
Impuneți regula „fără fum”
Fumul de țigară este un iritant major atât pentru fumători, cât și pentru toate persoanele care respiră în apropirea fumătorului. Fumatul poate duce la agravarea unei alergii.
Patul-zonă fără praf de acarieni
Înfățați-vă pernele și saltelele în huse antiacarieni. Găsiți aceste huse în marile magazine sau din magazinele specializate în lenjerie de pat. Puteți aspira acarienii din saltea cu un aspirator cu fitrare prin vid, și puteți face um mediu nefavorabil înmulțiri, scoțând regulat salteaua la aer, cu scopul de a reduce umiditatea patului. Spalați cearșafurile de pat la o temperatură de cel puțin 60 ° C pentru a îndepărta praful de acarieni și excremente lor.
Cumpărați perne din material sintetic
Acarienilor le priesc la fel de mult pernele umplute cu material textil sintetic (poliester), ca și cele umplute cu puf, dar primele pot avea un avantaj major: puteți să le spălați cu apă fierbinte.
Scăpați de obiectele decorative
Cărțile și obiectele decorative sunt adevărate cuiburi de praf și alte alergene. Încercați săscăpați complet de ele.
Omorâți alergenele cu căldură sau cu frig
Jucăriile și pernele din pluș vor beneficia de o excursie lunară în frigider de minim 6 ore sau în uscătorul de rufe o oră. Ambele metode ucid acarienii. După aceea, dacă este posibil, spălați-le.
CÂND SĂ APELAȚI LA MEDIC
Șocul anafilactic este o reacție alergică exagerată, care poate apărea ocazional, la persoanele cunoscute sau nu ca fiind alergice. Factorii declanșatori obișnuiți sunt înțepăturile de viespe și de albine, arahidele sau crustaceele, dar și alte alergene pot provoca un soc anafilactic. Printre simptomele șocului anafilactic se numără:
- umflarea bruscă a limbii, feței, mâinilor sau gâtului;
- apariția rapidă aunor pete sau bubițe, deși ori roșii (urticarie sau blânde);
- dificultate de respirație (cu sau fără respirație șuierătoare).
Șocul anafilactic constituie o urgență medicală și dacă cineva trece printr-o asfel de situație sunați imediat la Salvare
No comments yet
You can be first to leave a comment