Amanetarea
Amanetarea este o garantie pentru plata, utilizata de catre creditor. Ea este o garantie care acopera bunuri mobile, spre deosebire de gaj care se ocupa cu bunurile imobile. Prin urmare, obiectul amanetat reprezinta o garantie impotriva neplatii unei datorii.
In caz de imprumut, creditorul are o garantie pentru a se proteja in caz de neplata; aceasta fiind un fel de siguranta.
Gajul este un contract care da creditorului (de ex. banca) dreptul de a fi platit cu bunuri mobile in caz de neindeplinire a obligatiilor de catre debitor.
Exista doua tipuri de amanetare: amanetare fara deposedarea debitorului, caz in care pastreaza proprietatea bunului amanetat si amanetare cu deposedarea debitorului: creditorul intra in posesia bunului amanetat, acesta din urma fiind si cea mai frecventa situatie intalnita.
Important: debitorul trebuie sa fie neaparat proprietarul bunului amanetat.
Principiul de functionare al amanetarii este urmatorul: o amanetare necesita o conventie, aceasta trebuie sa faca obiectul unui act scris autentic. Acest document contine creanta garantata, valoarea bunurilor amanetate, tipul sau natura bunurilor.
Amanetarea cu sau fara deposedare: obligatiile partilor
In cazul amanetarii cu deposedare, obligatiile creditorului sunt urmatoarele: creditorul trebuie sa asigure conservarea corespunzatoare a obiectului amanetat, pentru ca acesta sa poata fi returnat dupa achitarea datoriei. De asemenea, creditorul poate colecta fructele bunului amanetat. El trebuie sa impute aceste fructe in interesul capitalului datorat si poate retine bunul pana la plata datoriei.
In cazul amanetarii fara deposedare, obligatiile debitorului sunt urmatoarele: acesta nu poate vinde proprietatea amanetata, dar poate lua fructele de pe ea. Cu toate acestea, debitorul trebuie sa asigure pastrarea corespunzatoare a proprietatii amanetate. In cazul lucrurilor fungibile, ele pot fi inlocuite. Acesta trebuie sa incredinteze imediat bunurile amanetate creditorului, la finalul contractului, in cazul in care nu poate onora datoriile.
Cam acestea sunt conditiile in cazul unei amanetari. Este de precizat faptul ca in cele mai multe cazuri, amanetarea se face prin predarea unui obiect (in general din aur) unei case de amanet, in schimbul primirii unei sume de bani. Avantajul amanetarii fata de vanzare este ca iti poti recupera obiectul predat, cu conditia achitarii datoriei si al unui comision (stabilit de casa de amanet), intr-un termen anume. Daca se depaseste acest termen, obiectul este scos la vanzare si nu mai poate fi recuperat. Dezavantajul amanetarii fata de vanzare este ca valoarea obtinuta pe obiectul respectiv este mai mica. Exista, insa, si cazuri in care unele persoanele prefera sa duca bijuteriile uzate sau deteriorate la amanet, fara sa mai aiba intentia de a le recupera.
No comments yet
You can be first to leave a comment