Dependența se manifestă în diferite feluri de la persoană la persoană. Imaginați-vă un bărbat care trage o dușcă de tărie după orele de muncă. Este el un băutor ,„de plăcere“ sau un alcoolic? Dar ce spuneți despre o femeie care atunci când este obosită sau deprimată dă iama prin frigider ori despre persoanele care petrec ore întregi în fața televizorului? Sunt acestea obiceiuri nevinovate sau aici își face loc dependența?
Notă: Dependența poate duce chiar la depresie. Citește mai multe aici despre problemele cu depresia.
Majoritatea oamenilor manifestă un anumit fel de dependență. Fiecare găsește ceva ce îi place şi îl face să se simtă bine şi la care recurge mereu de parcă ar fi vorba de un mecanism de copiere.
Avem tendința de a ne gândi la dependențe în formele lor cele mai grave. De exemplu : dependența de un drog , sau jucătorul înrăit care-și aruncă pătimaş salariul în automatului de joc. Dar majoritatea dintre noi suferă de o dependența într-o foarmă mai ușoară. Tânjim după substanțe sau după trăiri care pe moment ne fac să ne simțim mai bine, dar care pe termen lung au adesea consecințe dăunătoare.
Dacă vă suspectați că aveți o dependență de țigări, de jocuri de noroc sau de computer, de mâncare sau de orice altceva , puneți-vă următoarea întrebare:
V-a provocat respectivul comportament suficiente probleme pentru a avea în vedere renunțarea la el? Dacă răspunsul este da, atunci acum este momentul să faceți unele schimbări pentru a vă elibera din ghearele viciului.
1.Începeți prin enumerarea argumentelor pro și contra
Celor mai mulți le este greu să recunoască faptul că suferă de o dependență. O modalitate de a vă forma o părere este să enumerați argumentele în favoarea și în defavoarea comportamentului care vă nelinișteşte. În primul rând, puneți pe hârtie toate aspectele care vă fac plăcere în legătură cu substanța sau activitatea respectivă. Dacă beți, de exemplu, lista poate include lucruri ca „Acest fapt mă ajută să mă exprim” sau „Îmi place senzația de euforie”. În al doilea rând, treceți pe listă beneficiile renunțării la băut: „Aș fi mai productiv dacă n-aş bea” sau „Ar fi mai puțin probabil să mă cert cu partenerul“, sau „Mi-ar plăcea să mă mențin sănătos, de dragul copiilor”. Comparați listele. Rezultă că manifestările au costuri ce depăşesc beneficiile?
Felicitări! Ați recunoscut că aveți unele probleme- acesta este primul pas în direcția efectuării de schimbări. Şi trebuie să le faceți singur. În continuare trebuie să decideți când sunteți pregătit pentru schimbările necesare și adesea dificile de a vă elibera de dependențe .
2.Reduceți dependența treptat sau puneți-i capăt dintr-o dată
Unii se despart treptat de dependențe – inițial fumând cu 10 țigări mai puțin pe zi, sau jucând jocuri de noroc doar o dată pe săptămână și nu în fiecare noapte. Alții consideră că e mai ușor să te oprești dintr-o dată, cu alte cuvinte mergând „la dezintoxicare“. Ambele abordări pot fi la fel de eficiente. Prin renunțarea treptată oamenii sunt în general mai puțin speriați, așa că sunt mai motivați. A merge la dezintoxicare implică un început mai dificil, dar aceasta face ca întregul proces să se desfășoare mai repede.
3.Distanțați-vă de dependența pe care o aveți
Oricine pune capăt substanțelor și obiceiurilor de dependențe va trece printr-o stare în care simte acut lipsa acestora. Pofta pentru încă o țigară, încă un pahar de băutură, încă o zi la curse, poate fi aproape insuportabil de intensă. Cu alte cuvinte, fiți în stare să recunoașteți cum vă simțiți. Admiteți față de propria persoană cât de neplăcut vă simțiți. Sunați un prieten și povestiți cu el. Faceți o plimbare înviorătoare! Faceți ceva care vă abată atenția de la poftă și să vă țină departe de ea! Fiți tari. Poftele vor dispărea cum au venit, în câteva minute sau secunde, iar senzația că aveți o anume poftă se va risipi cu desăvârșire în câteva săptămâni.
4.Mențineți-vă ocupat
Dacă nu vă mențineți ocupat cu exerciții, hobby-uri sau alte activități vă veți surprinde că vă concentrați din ce în ce mai mult asupra poftelor. Exercițiile fizice pot fi deosebit de utile, deoarece constituie o modalitate de a vă recupla la activități sănătoase.
5.Evitați factorii ce declanșează dependența
Trebuie să aveți capacitatea de a recunoaște factorii declanşatori și de a decide cum e mai bine să reacționați atunci când vă confruntați cu ei. Pe măsură ce trece timpul, veți constata că factorii ce declanșează depenndența îşi vor pierde cea mai mare parte, sau în totalitate,din influența lor. Chiar și un fost alcoolic poate merge în localuri de îndată ce realmente a scăpat de viciu.
6.Înlocuiți comportamentele vicioase
Evitarea surselor de tentație este utilă în stadiile timpurii ale luptei împotriva dependenței, dar nu se poate face la nesfârșit. Puteți, aşadar, să vă creați obiceiuri care să le înlocuiască pe cele vechi. Când simțiți nevoia imperioasă de o țigară, de exemplu, mestecați gumă. Când vă ispitește televizorul, citiți o revistă. După un timp, noile deprinderi vor înlocui pe cele vechi.
7.Faceți mai dificilă căderea în păcat
Dependențele îşi au temelia în obiceiuri, ceea ce înseamnă că uneori oamenii cad pradă viciului fără ca, de fapt, să se gândească la ceea ce fac. Fumătorii, de exemplu, pot să se pomenească pufăind de câteva ori dintr-o tigară pe care nici măcar nu-şi amintesc să o fi aprins. Persoanele cu probleme de nutriție pot cotrobăi în cutia cu pișcoturi fără să fie conștiente că au plecat din camera de zi. O modalitate de a vă descotorosi de obiceiurile involuntare este aceea de a le face mai greu de practicat. Un fumător, de exemplu, poate pune un pachet cu țigări într-o cutie și apoi să-i lipească peste capac o bandă adezivă. Încă mai puteți aprinde o țigară, dar cel puțin nu o veți mai face în mod automat. Aceeași abordare funcționează și în cazul altor dependențe. Închideți computerul când este vorba de intern sau scoateți-l din priză.
8.Învățați din obstacole
Aproape orice om care se luptă cu dependența scapă din când în când frâiele. Așteptați-vă la aceasta. Nu vă descurajați și nu vă dați bătut. Când apare un derapaj, întrebați-vă ce s-a întâmplat. Preschimbați-l într-o lecție. Perseverența este cea mai importantă dintre virtuți. Cine nu abandonează, acela ajunge să cunoască succesul. În cele din urmă veți reuşi să ocoliți greşelile.
9.Depășiți dependența cu puțin ajutor din partea prietenilor
Renunțarea la fumat sau la alcool poate constitui o acțiune solitară. Iar atunci când prieteni vă oferă o țigară sau vă îndeamnă: „Haide, încă un păhărel, că n-o fi foc“, prietenii nu vă ajută. Cel mai bine este să vă găsiți un prieten sau un partener care să vă susțină.
10.Recompensați-vă succesul
Gândiți-vă la banii pe care îi economisiți nemaifumând sau nemaijucând jocuri de noroc. Încercați și puneți deoparte săptămânal sumele respective și destinați-le fie consumului personal, fie nevoilor familiei. Poate după 4 săptămâni de la renunțarea la viciu ați strâns de o ieșire undeva, iar după 6 luni ați adunat bani pentru o vacanță. Un cuplu care cumpără un cartuş de 200 de tigări pe săptămână ar putea economisi în 6 luni o sumă destul de însemnată de bani pentru a asigura o vacanță de neuitat unei familii de 4 persoane.
11.Înlocuiți nicotina din țigări
Fumătorii înrăiți care vor să treacă prin dezintoxicarea abruptă, dar nu pot face față poftei de nicotină, pot beneficia de o varietate de produse care conținând nicotină. Gumă de meseat, plasturi, sprayuri nazale și țigări din plastic. Ulterior, puteți scăpa de influența acestor produse în numai câteva săptămâni. Există dovezi că aceste produse acționează cel mai bine asociate cu terapia de grup sau cu consilierea profesionistă în vederea renunțării la fumat.
Alcoolismul- Mic chestionar
Pentru a afla dacă aveți sau nu o problemă cu băutura, luați acest chestionar simplu. Dacă răspundeți „da“ la două sau mai multe dintre următoarele întrebări, există o mare probabilitate (mai mare de 90 la sută) să aveți o problemă cu dependența de alcool și ar trebui să apelați la un ajutor profesionist:
- V-ați gândit vreodată că ar trebui să renunțați total la băutură?
- V-ați simțit vreodată deranjat de criticile altora la adresa faptului că beți!? V-ați simțit vreodată vinovat de faptul că beți?
- Luați câte o dușcă dimineața?
- Când ar trebui să apelați la medic?
- Negarea este una dintre caracteristicile dependenței. De regulă, persoanele dependente de droguri, de alcool sau de altceva susțin că au un comportament normal, chiar și atunci când dovezile dezastrului sunt mari. Prietenii, membrii familiei sau colegii de serviciu vă sugerează cu delicateță că ați avea o problemă? Dați-le ascultare. Examinați-vă comportamentul din ultima perioadă. Întrebați-vă dacă nu cumva ei văd ceva ce dvs. vă scapă. Încercați să rezolvați problema prin forțe proprii, căutați sprijinul celor din jur. Dacă ați făcut una sau mai multe încercări care nu par să fi dus prea departe sau încă nu și-au arătat roadele, atunci este momentul să recurgeți la ajutorul profesionistului.
Sarcina și dependența
Renunțați la dependențe când este vorba de o sarcină. Majoritatea femeilor conștientizează faptul că țigările, alcoolul și drogurile dăunează în diverse moduri copiilor nenăscuți încă și renunță la vicii. Este un prilej extraordinar pentru a renunța pe viață la ele. Partenerul femeii gravide trebuie s-o ajute renunțând el însuși la fumat, astfel încât bebeluşul să vină pe lume într-un mediu fără fum, într-o familie fericită și sănătoasă. Dacă aveți o problemă cu fumatul, alcoolul sau drogurile, cereți urgent ajutorul profesionistului dacă ați aflat că este în evoluție o sarcină sau cât mai din vreme, îndată ce v-ați decis să concepeți un copil.
No comments yet
You can be first to leave a comment