Săptămâna 14 de sarcină
La începutul trimestrului al doilea, fătul începe să crească în ritmuri diferite, uneori mai repede, alteori mai încet. În ciuda diferențelor de ritm de creștere, toți copiii urmează aceeaşi cale de dezvoltare în uter. În această săptămână,fătul are dimensiunea pumnului tău. Copilul în luna a patra de sarcină stă mai ridicat. lar în creștetul acelui căpșor drăgălaş s-ar putea să înceapă să-i crească puțin perișor. Și părul sprâncenelor apare tot cam acum, la fel și părul de pe corp. Nu-ți face griji, nu e permanent. Acest înveliş pufos de păr e prezent ca să-i țină de cald copilului – ca o pătură pufoasă. Pe măsură ce, are loc formarea stratului de grăsime, mare parte din acest păr va cădea deși unii copii, în special cei născuți prematur, au și la naștere acest înveliş pufos.
Săptămâna 15 de sarcină
Copilul tău, care măsoară aproximativ 10 cm în această săptāmână și cântărește circa 75 g, are dimensiunile unei portocale și aduce din ce în ce mai mult cu copilul visurilor tale. Urechile îi sunt corect poziționate în lateralele capului (erau la nivelul gâtului), iar ochii ajung din lateralele capului în față. Acum are și coordonarea, forța și capacitatea de a da din degetele de la mâini și de la picioare și chiar de a-și suge degetul. Dar asta nu e tot ce poate face. Poate să facă și mişcări de respirație, să sugă și să înghită. Şi deşi e încă puțin probabil să simți vreo mișcare de-a lui în această săptămână, e clar că se menține în formă – dă din mâini și din picioare, le îndoaie și le mişcă.
Săptămâna 16 de sarcină
Având o lăudabilă greutate, undeva între 75 și 100 de grame, și o lungime (din creştetul capului până la fund) de 10-12 cm, copilul tău crește repede. Muşchii devin mai puternici, în special muşchii spatelui, permițându-i micuțului să se întindă și mai mult. Micuțul în formare arată mai mult ca un copil, având o față cu ochi și urechi în locurile potrivite.
Vezi și: Fătul în luna a 5-a de sarcină
Mai mult, acei ochi, în sfârșit, funcționea- ză! Da, e adevărat: ochii copilului tău pot să facă mici mişcări dintr-o parte într-alta și pot chiar să perceapă puțin lumina, deși pleoapele sunt încă lipite. De asemenea, el devine mai sensibil la atingere. De fapt, se va zvârcoli dacă te lovești în burtă.
Săptămâna 17 de sarcină
Uită-te la palma ta deschisă. Copilul este, acum, cât o palmă. Are o lungime, din creștet până la fund, de aproximativ 12 cm și o greutate aproximativă de 125 de grame. Grăsimea corporală tocmai ce începe să se formeze, însă micuțul e încă destul de slab, având o piele care e, practic, translucidă. Pulsul său este reglat, acum, de către creier (gata cu bătăile spontane) și e de 140-150 de bătăi pe minut (aproape de două ori cât pulsul tău).
Corpul tău în a 4 lună de sarcină
Iată câteva dintre simptomele pe care le-ai putea avea (sau nu, căci fiecare sarcină e diferită) în această lună. Unele dintre ele pot să continue de luna trecută, iar altele por să fie cu totul noi. Începând din al doilea trimestru, unele simptome pot să se amelioreze, altele să se intensifice.
Din punct de vedere fizic :
- Oboseală
- Scăderea frecvenței urinare
- Atenuarea sau încetarea grețurilor și a stărilor de vomă (puține femei vor continua să aibă grețuri matinale câteva abia acum vor Începe să le aibă)
- Constipație
- Arsuri gastrice
- Indigestie
- Flatulență
- Balonare
- Sâni tot mai mari, însă nu la fel de dureroși la atingere
- Dureri ocazionale de cap
- Amețeli ocazionale mai ales la schimbarea bruscă a poziției
- Nas înfundat și hemoragii nazale ocazionale
- Urechi înfundate
- Gingii sensibile care pot să sângereze la periaj
- Creșterea poftei de mâncare
- Umflarea uşoară a gleznelor și a tălpilor, iar ocazional a mâinilor și a feței
- Vene varicoase la nivelul picioarelor sau al vulvei
- Hemoroizi
- O uşoară creștere a scurgerilor vaginale
- Mişcări ale fătului spre sfârșitul lunii
- Din punct de vedere emoțional
- Schimbări bruşte ale dispoziției afective, printre care iritabilitate, iraționalitate, accese inexplicabile de plâns
- Entuziasm sau/şi teamă -dacă, în sfârșit, ai început să te simți și să arăți gravidă
- Senzație că nu ești în apele tale- că eşti împrăștiată, uitucă, neîndemânatică și ți-e greu să te concentrezi
La ce să te aștepți de la controlul medical lunar
În a patra lună de sarcină , te poți aștepta ca medicul să verifice următoarele aspecte, cu variațiuni, în funcție de nevoile tale personale și de stilul medicului tău:
- Greutatea și tensiunea arterială
- Analiza urinei, pentru zaharuri și proteine
- Bătăile inimii fătului Înălțimea fundului de uter
- Dimensiunea uterului, prin palpare externă
- Mâinile și picioarele, în caz că sunt umflate sau că apar vene varicoase pe picioare
- Simptome pe care le ai, în special dacă sunt neobișnuite
- Întrebări sau probleme pe care vrei să le discuți. Să ai pregătită o listă.
Ce probleme pot să apară în a 4 lună de sarcină?
Pierderea suflului
Pierderea ușoară a suflului e normală și multe femei însărcinate simt asta la începutului trimestrului al doilea. De vină sunt acei hormoni de sarcină. Uterul tău în creștere va contribui, la rândul lui, la pierderea suflului tău, pe măsură ce sarcina înaintează, apăsând pe diafragmă atunci când se măreşte, înghesuind plămânii și făcând să le fie mai greu să se extindă complet . Din fericire, chiar dacă ușoara pierdere a suflului pe care o simți te poate face să te simți neplăcut, nu-ți afectează copilul – care deocamdată nu respiră deloc, dar e bine alimentat cu oxigen, prin placentă. Totuși, dacă simți că-ți pierzi suflul tot timpul, spune-i medicului, care probabil că îți va recomanda analize pentru nivelul de fier. Iar dacă ți-e foarte greu să respiri, dacă buzele sau vârfurile degetelor par să se facă albastre sau dacă ai dureri în piept și puls accelerat, consultă imediat medicul.
Nas înfundat și hemoragii nazale
Burta nu e singura care începe să se umfle zilele astea. Datorită nivelurilor ridicate de estrogen și de progesteron care-ți circulă prin organism și care atrag, după sine, intensificarea circulației sângelui, mucoasele nazale încep să se umfle și ele și să se înmoaie. Aceste mucoase secretă și mai mult mucus ca înainte, cu scopul de ține la distanță infecțiile și microbii. La fel de neplăcut: nasul poate fi tot mai înfundat, pe măsură ce avansează sarcina. Un umidificator ținut în cameră poate să te ajute să scapi de uscăciunea asociată congestiei nazale. Să mănânci multe fructe și legume bogate în vitamina C, poate să ajute la întărirea capilarelor și să scadă riscul de hemoragie. Uneori, o sângerare apare după ce ți-ai suflat nasul cu putere, așa că fă-o încet.
Scurgeri vaginale
O scurgere apoasă, lăptoasă, cu miros vag cunoscută, în ginecologie, ca leucoree, e normală în timpul sarcinii. Scopul ei este unul nobil: să protejeze canalul nașterii de infecții și să mențină un echilibru sănătos al bacteriilor din vagin. Din păcate, în atingerea acestui scop nobil, leucoreea poate să-ți păteze chiloti. Întrucât secreția e tot mai multă pe măsură ce avansează sarcina și poate să devină de-a dreptul abundentă, s-ar putea ca, în ultimul trimestru, să te simți mai conforabil folosind absorbante zilnice. Menține zona uscată și curată prin duşuri sau băi zilnice. Spălăturile vaginale tulbură echilibrul normal al microorganismelor din vagin și pot să ducă la vaginită bacteriană. . Dacă remarci un miros vaginal neobişnuit, scurgeri gri sau verzui, iritație, arsuri sau orice alte semne de infecție , consultă medicul.
Related tags to article
1 Comment
-
mai 21, 14:18 A 3 lună de sarcină (simptome) | eaCUSA Blog […] Citește și: Fătul în luna a 4-a de sarcină […]