Orgasmul este cunoscut ca punctul culminant al sexului. Este ultima si cea mai intensa experienta pe care o are o persoana care intretine un act sexual. De fapt, placerea din timpul orgasmului este atat de puternica incat se fac studii despre beneficiile acestuia asupra organismului iar pana acum rezultatele sunt uimitoare: orgasmul ajuta la eliberarea stresului si poate ameliora simptomele de depresie sau anxietate.
Per total, nu se stie foarte multe despre orgasm iar in ultimul secol se fac din ce in ce mai multe studii asupra acestuia. Datorita numarului mare de studii, unele teorii sunt dezbinate, in timp ce altele isi fac loc. Astfel, s-au schimbat foarte multe teorii despre orgasm in ultimul timp. De exemplu, pana in anii 1970, nici nu se stia sigur daca femeia chiar are orgasm sau este pur si simplu un punct care ii provoaca mai multa placere cand este atins.
In acest articol, iti vom explica ce este orgasmul, ce se intampla cand il are cineva si care este rolul acestuia.
Cateva lucruri rapide despre orgasm pe care trebuie sa le stii
- Orgasmul are foarte multe beneficii pentru sanatate deoarece sunt eliberati anumiti hormoni in organism in timpul acestuia.
- Orgasmul nu apare doar in timpul stimularii sexuale
- Orice persoana poate suferi de anumite afectiuni care sa o impiedice sa obtina orgasm
- Se estimeaza ca un barbat din 3 experimenteaza probleme cu ejacularea prematura
- Persoanele transexuale au capacitatea de a obtine un orgasm chiar si dupa reformarea organului genital
- Medicii si psihologii definesc orgasmul in moduri diferite
Ce este orgasmul?
Orgasmul poate fi definit in mai multe moduri, in functie de anumite criterii. Medicii considera ca orgasmul este o schimbare fiziologica a organismului iar psihologii considera ca orgasmul are rolul de a imbunatatii factori emotionali si cognotivi. Asadar, punand ambele teorii laolalta, observam ca orgasmul are atat beneficii fizice cat si psihice.
Potentialele beneficii ale orgasmului
Un studiu din 1997 sugereaza ca orgasmul in mod regulat scade drastic mortalitatea in randul barbatilor. Acest lucru este totusi foarte rau vazut in anumite culturi deoarece se considera ca orgasmul este un pacat, ceva sacru sau chiar imoral si considera ca aceste beneficii sunt fake news.
Exista totusi cateva dovezi care arata ca ejacularea in mod frecvent reduce riscul de prostata. O echipa de cercetatori au descoperit ca barbatii care ejaculeaza de cel putin 21 de ori pe saptamana au un risc mai scazut de cancer de prostatata cu 20% decat cei care ejaculeaza intre 4 si 7 ori pe saptamana.
Anumiti hormoni sunt eliberati in timpul orgasmului, identificati sub numele de oxitocina. Unele studii sugereaza ca acesti hormoni combat cancerul si problemele de inima. S-a descoperit ca oxitocina si alte endorfine care sunt eliberate in timpul orgasmului barbatilor sau al femeilor ajuta la relaxarea organismului, combatand starile de depresie si anxietate.
Tipuri de orgasm
Nu este deloc surprinzator faptul ca orgasmul este categorizat in mai multe forme, avand in vedere faptul ca nu s-a ajuns la o concluzie clara a definitiei acestuia.
Psihoanalistul Sigmund Freud considera ca orgasmele femeilor sunt produse de clitoris la persoanele minore si doar persoanele adulte, sanatoase pot obtine orgasme vaginale. Pe de alta parte, cercetatorul Betty Dodson sugereaza ca exista cel putin 9 forme de orgasm, in functie de modul in care este stimulat organul genital. Iata care sunt aceste tipuri de orgasm:
- Orgasmul combinat: o varietate de orgasme, experimentate toate odata
- Orgasmul multiplu: o serie de orgasme care vin unul dupa altul intr-o perioada scurta de timp
- Orgasmul de presiune: orgasmele care apar datorita stimularii indirecte, cum ar fi prin aplicarea unei presiuni. Aceasta este o forma de autostimulare adesea intalnita la copii pe care o exercita in mod inconstient
- Orgasmul de relaxare: Un orgasm care apare in urma unei stimulari relaxante puternice, in timpul stimularii sexuale
- Orgasmul tensiunat: O forma a orgasmului are apare adesea in urma stimularii sexuale cand organismul si muschii sunt tensionati
Exista si are forme ale orgasmului pe care Freud si Dodson le-au omis insa foarte multi cercetatori le considera adevarate, cum ar fi:
- Orgasmul fantezist: O forma a orgasmului care apare doar prim simpla stimulare mentala
- Orgasm al punctului G: Orgasm care apare in urma stimularii zonei erotice numite punctul G, foarte cunoscuta pentru faptul ca provoaca placeri super intense atunci cand este stimulata.
Orgasmul la femei – Pasii prin care o femeie obtine orgasm
Procesul fiziologic prin care o femeie are orgasm este impartit in 4 faze.
Excitarea
Cand o femeie este stmulata fizic si psihiologic, vasele de sange din zona genitala se dilateaza si cresc fluxul de sange, facand vulva sa se umfle. Totodata, anumite fluide circula prin peretii vaginali, facand femeia, dupa cum se spune in termeni populari, “sa se ude”.
Pulsul creste, respiratia se intensifica si tensiunea arteriala creste totodata. Vasele de sange dilatate pot face femeia sa se inroseasca in piept si pe gat.
Punctul culminant
In timp ce fluxul de sange creste, partea de jos a vaginului devine tot ami ferma. Sanii pot creste in dimensiuni cu pana la 25% iar fluxul de sange crete in areola – zona din jurul sfarcului, facand sfarcurile sa para mai putin erecte. Clitorisul intra in interior si practic, dispare.
Orgasmul in sine
Muschii genitali, inclusiv uterul si vaginul experimenteaza contractii ritmice, cam o data la 0.8 secunde. Orgasmul femeilor este mai mare decat cel al barbatilor, acesta durand intre 13 si 51 secunde. Spre deosebire de barbati, majoritatea femeilor nu au nevoie de o perioada de refacere pentru a avea alte orgasme, asadar acestea pot obtine alt orgasm imediat in urma stimularii.
Relaxarea
Corpul revine gradat la forma sa initiala, fluxul scade, vulva nu mai este umflata, sanii revin la forma lor initiala iar respiratia se regleaza.
Orgasmul la barbati
Orgasmul la barbati este, la fel ca la femei, impartit in patru faze. Iata care sunt acestea:
Excitarea
Cand un barbat este stimulat fizic si psihic, acesta obtine o erectie. Fluxul de sange din zona penisului creste, camerele tesutului pubian moale se umplu cu sange, facand penisul sa devina din ce in ce mai ferm. Astfel, penisul creste in dimensiuni si devine mai rigid. Testiculele se retrag in timp ce scrotul se stramteaza din ce in ce mai tare.
Punctul culminant
Pe masura ce vasele de sange din penis se umplu cu sange, acesta creste in dimensiuni. In acest timp, testiculele se maresc iar muschii fesieri devin super tensionati. Pe masura ce nivelul de excitare este din ce in ce mai puternic, pulsul creste, respiratia se accentueaza iar tensiunea arteriala se ridica.
Orgasmul
Cand barbatii au orgasmul propriu-zis, acestia ejaculeaza un lichid seminal care este compus din 5% sperma si 95% alte fluide. Lichidul seminal este eliberat, fiind transportat prin uretra in urma unor contractii cauzate de muschii pelvici si de glanda prostata. Orgasmul barbatilor dureaza in medie intre 10 si 30 de secunde.
Relaxarea
Dupa orgasm, barbatii intra intr-o perioda de “recuperare”, asadar alte orgasme nu mai sunt posibile. Aceasta perioada este cunoscuta sub numele de “perioada de recuperare”. In timpul acestei perioade tot sistemul organismului revine la normal: pulsul si tensiunea scad, respiratia se regleaza iar penisul devine moale. In timpul acestei perioade, barbatul nu poate obtine alta erectie.
Durata perioadei de refacere difera de la un barbat la altul si poate varia de la cateva minute, pana la cateva ore sau chiar zile. Anumiti factori cum ar fi starea fizica in si varsta barbatului pot afecta aceasta perioada, astfel ca persoanele care nu se mentin in forma sau mai inaintate in varsta tind sa aiba o durata mai lunga a perioadei de refacere.
Ce cauzeaza orgasmul
Se stie ca orgasmul este o experienta sexuala pe care persoanele o experimenteaza la finalul ciclului sexual. Acesta apare in urma stimularii zonelor erogene cum ar fi a zonei genitale, a anusului, sfarcurilor sau a perineului. Interesant este faptul ca unele persoane care sunt paralizate de la brau in jos au reusit sa exerimenteze orgasme, sugerand ca orgasmul este cauzat mai degraba de sistemul nervos central si nu de zona genitala.
Probleme medicale care afecteaza orgasmul
Anumite probleme medicale pot afecta aparitia orgasmului, facandu-l mai greu de atins sau chiar complet absent. Absenta orgasmului este o afectiune medicala numita anorgasmie. Aceasta afectiune este cel mai adesea intalnita la femei. Cu toate acestea, anorgasmia poate aparea chiar si la barbati.
Anorgasmia la femei
In general, absenta orgasmului poate aparea oricand, la orice femeie. Sunt unele femei care nu au experimentat niciodata un orgasm dar sunt si altele care au experimentat la un moment dat in viata lor orgasme insa acum nu mai reusesc sa il obtina. Anorgasmia la femei poate aparea datorita unor factori fizici cum ar fi probleme ginecologice, in urma utilizarii anumitor medicamente sau poate fi cauzata de factori psihici cum ar fi depresie si anxietate.
Anorgasmia la barbati
Incapacitatea barbatilor de a obtine orgasm poate fi o afectiune care apare de la nastere sau oricand in timpul vietii. Sunt multi barbati care nu reusesc sa obtina orgasm deloc sau care au nevoie de mai mult timp pana sa aiba orgasm decat reusesc sa mentina erectia. Adesea,
Exista de asemenea barbati care au orgasm doar in anumite circumstante: de exemplu, barbati care obtin orgasm doar in timpul sexului oral sau doar in timpul celui vaginal.
Ejacularea prematura
La barbati exista si cealalta afectiune, opusa anorgasmiei, anume ejacularea prematura. Ejacularea prematura este cauzata de o combinatie de factori psihologici cum ar fi de anxietatea asu de anumiti factori biologici precum daune la nivelul nervilor sau la dezechilibre hormonale. Partea buna este ca exita multe spray-uri sau solutii pe care le poti cumpara de la un sex shop pentru a trata aceasta problema.
Principalele cauze ale lipsei orgasmului
Exista mult emotive pentru care femeile si barbatii nu pot avea orgasm. Dupa cum am spus mai sus, anumiti factori fizici si psihici pot cauza lipsa orgasmului. Cu toate acestea, deseori lipsa orgasmului este datorata medicatiei. De exemplu, persoanele depresie pot avea orgasme obisnuite. Totusi, in urma medicatiei cu antidepresive, acestea pot sa intarzie orgasmul (ceea ce pe unele persoane, cum ar fi pe cele care sufera de ejaculare prematrua le bucura) sau in cazuri severe pot cauza lipsa completa a orgasmului.
Conceptii gresite despre orgasm
Importanta sexului in societatea noastra combinata cu cunostinetele incomplete despre orgasm aduc un numar mare de conceptii gresite despre acesta. Anumite culturi sexuale au supraestimat importanta orgasmului, considerandu-l singurul scop al relatiilor sexuale. Cu toate acestea, orgasmele nu sunt atat de comune pe cat cred oamenii. Se considera ca 10-15% dintre femeile de pe glob nu au obtinuit niciodata un orgasm. Cat despre barabti, se considera ca unul din 3 barbati sufera la un moment dat in viata lui de probleme cu ejacularea precoce.
Studiile au aratat ca orgasmul nu este cel mai important aspect dintr-un raport sexual. Un studiu a constatat ca multe femei se bucura mai mult de sexul in sine decat de orgasm. Nu doar placerea sexuala este motivul, ci si conexiunea care o are cu partenerul in timpul sexului.
Iata cateva idei unice prin care poti obtnie un orgasm puternic
O alta conceptie gresita este faptul ca orgasmul apare doar in urma sexului propriu-zis, sex-vagin. Acest lucru este datorat si filmelor porno. Cu toate ca acest lucru poate fi adevarat pentru multi barbati si cateva femei, se considera ca majoritatea femeilor obtin orgasm in urma stimularii clitorisului si nu a vaginului.
33 de studii efectuate pe parcursul a 80 de ani sugereaza ca doar 25% dintre femei obtin orgasm in mod constant, 50% obtin orgasm uneori, 20% obtin orgasm foarte rar iar 5% nu au experimentat niciodata un orgasm. De fapt, orgasmul nu necesita neaparat stimulare genitala si nu sunt neaparat asociate cu dorinte sexuale. Exista chiar si exercitii pentru inducerea orgasmului care nu necesita contact deloc cu organele genitale.
Concluzie
Drumul catre un orgasm reprezinta o experienta individuala care nu are o singura definitie. Fiecare persoana are orgasme diferite, de intensitati diferite si obtinute pe cai diferite. Din acest motiv, expertii recomanda evitarea comparatiei de orgasme intre anumite persoane. Cu toate ca exista multe persoane care experimenteaza orgasm in urma aceluiasi tip de stimulare, acest lucru nu inseamna neaparat ca toti pot obtine orgasm in acest mod.
Conceptiile si preconceptiile eronate despre orgasme sunt in mare parte datorate persoanelor care considera ca orgasmul este o definitie generala iar daca el/ea a reusit sa obtina orgasm intr-un anumit mod, toti ceilalti vor reusi. Acest lucru este complet gresit. Experimenteaza orgasmele in felul tau si nu cum spun altii!
No comments yet
You can be first to leave a comment