Administrarea blocurilor
In conditiile in care multi oameni sunt dati afara de la locurile de munca, iar gasirea unui loc de munca nu este usoara, functia de administrator de bloc devine din ce in ce mai cautata. Desi este o munca deloc usoara, adeseori stresanta si cu un salariu mic, in ultima perioada numarul administratorilor de blocuri s-a inmultit rapid. De regula, salariul unui administrator de bloc nu depaseste suma de 1000 de lei, iar uneori acesta poate sa aiba un salariu foarte mic, tinand cont ca locatarii sunt cei care platesc salariul sau. In cazul celor care administreaza mai multe asociatii de proprietari acestia pot castiga sume intre 1000 si chiar 2000 de lei, insa numarul acestora este mic, intrucat putini administreaza mai mult de o asociatie de proprietari.
Cu toate ca functia de administrator de blocuri poate fi avantajoasa pentru unii, trebuie sa nu uitam ca si acestia au responsabilitatile si drepturile lor. Asadar, administratorul de bloc poate fi orice persoana fizica angajata cu un contract de munca. In privinta stabilirii cheltuielilor curente, administratorul de bloc trebuie sa isi instiinteze locatarii afisand la loc vizibil, de regula un panou. Administratorul de bloc are obligatia de a verifica personalul angajat pentru diferite activitati gospodaresti, cum ar fi femeia de serviciu. Acesta este obligat sa verifice daca lucrarile de intretinere sau de reparatie sunt efectuate eficient, si totodata sa verifice contractele de inchiriere dintre locatarii blocului si asociatia de proprietari.
Alte atributii ale administratorului de bloc sunt sa gestioneze bunurile materiale si fondurile banesti, respectarea regulilor referitoare la proprietatea comuna, in cazul intereselor legate de cladire trebuie sa isi asume obligatii in numele celorlalti proprietari din bloc sau in nume propriu, sau sa gestioneze situatiile iesite de comun sau de criza.
Administratorul de bloc este obligat sa citeasca indexul contoarelor individuale, sa inspecteze proprietatea individuala pentru a verifica posibilile defectiuni ale instalatiilor de folosinta comuna, cum ar fi curentul sau apa. In cazul neindeplinirii obligatiilor in legatura cu siguranta cladirii si cu functionarea instalatiilor administratorul de bloc poate fi amendat. Acesta poate raspunde penal in cazul in care foloseste bani si alte bunuri administrate pentru scopuri personale. Administratorul de bloc nu trebuie sa discrimineze (de natura sexuala, religioasa sau rasiala), trebuie sa comunice civilizat si eficient si nu are voie sa refuze reparatii ce tin de bunastarea blocului sau lucrari de intretinere, fiind in slujba asociatiei.
Printre cerintele pentru a deveni un administrator de bloc se numara un atestat de administrator (examen scris si dosar care sa ateste ca persoana are studii medii) si doua recomandari de la persoane juridice. In cazul in care un administrator de bloc nu detine un atestat in acest sens poate fi pedepsit cu inchisoare de la o luna pana la un an.
No comments yet
You can be first to leave a comment