Conform statisticilor medicale, depresia este întâlnită la aproximativ 20 la sută dintre bărbați și 14 la sută dintre femei măcar o dată în viată. Să avem o serie de emoții și sentimente depresive din când în când, pentru scurte perioade de timp, este absolut normal. Fie ca depresia este cauzata de pierderea unui loc de munca sau orice alt motiv, aceasta trebuie tratata cat mai rapid. Dacă considerați că depresia pe care o aveți este ușoară, iar medicul are aceeași opinie, atunci există mai multe posibilități recomandate de specialişti pentru a vă stimula buna dispoziție. Chiar dacă vă aflați în tratament pentru o depresie cronică, următoarele strategii vă vor fi de ajutor.
1. Ieşiți din casă
Încercați să faceți acest lucru zilnic preț de câteva ore. Stând în acelaşi loc prea mult, îndeosebi dacă sunteți singur, nu faceți altceva decât să sporiți depresia, gândurile negre și simptomele depresive. Mergeți la bibliotecă, faceți cumpărături, vedeți un film.ras
2. Căutați compania prietenilor
Fiți o ființă socială cel puțin de 2 ori săptămână. Stați împreună cu alte persoane, vorbiți, râdeți și relaxați-vă. Veți stimula neurotransmițătorii bunei dispoziții.
3. Râsul învinge depresia
Urmăriți o comedie la televizor, mergeți să vedeți un film hazliu sau un spectacol de comedie pe viu.Fericirea este contagioasă.
4. Acceptați depresia
Acceptarea stării în care vă aflați vă face să conștientizați problema. Abia după ce o conștientizați puteți lupta împotriva ei.
5. Timpul le vindecă pe toate
Aveți răbdare cu propria persoană. Uneori veți face 1 pas înainte; alteori veți face 2 pași înapoi. Vindecarea e un proces care nu se poate reprezenta printr-o linie dreaptă. Ea se face cu obstacole. Şi mâine e o zi în care veți încerca din nou.
6. Respectați o ordine bine stabilită
Alternarea odihnei cu activitatea duce la vindecare prin simpla restaurare a ritmului firesc al organismului. Mergeți la culcare la aceeași oră și sculați-vă în fiecare zi la aceeași oră. Când viața interioară vă este haotică, apare neliniștea.
7. Fiți optimist
Fiți optimist chiar dacă inițial aveți îndoieli. Dacă vă așteptați la un final pozitiv, este mult mai probabil să acționați astfel încât acesta să se întâmple și totodată este mult mai probabil ca și ceilalți oameni să reacționeze pozitiv față de persoana dvs. Modul în care gândim ne afectează direct dispoziția sufletească.
7. Nu luați decizii pe loc
Atunci când aveți moralul scăzut, acordați-vă un minimum de timp pentru a lua o decizie. Deciziile luate într-un moment de deprimare sunt mai puțin chibzuite și mai puțin înțelepte decât atunci când vă aflați într-o dispoziție bună.
8. Fiți îngăduitor cu propria persoană
Neatenția și stângăcia de moment sunt ceva obişnuit chiar și în cazul unei depresii ușoare. Poate vă rătăciți cheile sau scăpați un pahar din mână. Încercați să râdeți de greșelile inocente – pur şi simplu sistemul nervos nu vă este în cea mai bună formă.
9. Faceți un masaj
Când vă simțiți cu moralul la pământ, aveți impresia că mintea și trupul acționează separat. Atingerea vindecătoare a masajului o dată pe săptămână dacă este posibil ajută la reconectarea minții cu trupul și cu spiritul.
10. Spiritualitatea învinge depresia
Cercetările arată că spiritualitatea poate îmbunătăți moralul, indiferent dacă este vorba de rugăciune sau participarea la slujbele religioase.
11. Nu vă autoînvinovățiți
Indiferent de greșeala pe care credeți că ați făcut-o, acordați-vă iertarea. Autotratați-vă cu bunăvoință și nu vă lăsați niciodată pradă regretelor. Oricine are eşecuri. Sentimentul de vinovăție este o formă de autopedepsire pe care nu o meritați.
12. Încercați terapia prin vacanță
Chiar şi numai 3 zile la mare pot fi suficiente pentru a vă scoate dintr-o depresie uşoară. Când aveți moralul scăzut, găsiți singur modalitatea de a-l ridica, acordându-vă l-2 minute pentru a vă imagina un loc unde v-ar plăcea să fiți în acel moment.
13. Gândiți-vă la lucruri bune
Reamintiți-vă ceea ce este bun în viață. În fiecare zi încercați să vă notați 5 lucruri, persoane sau evenimente cărora le sunteți recunoscător. Încercați să găsiți acele lucruri mici sau mari, pe care le apreciați. Când sunteți deprimat, aveți tendința să treceți cu vederea lucrurile bune din viață.
14. Faceți o faptă bună
O modalitate de a gândi bine despre propria persoană este aceea de a face pe cineva să se simtă bine. Adresați cuiva un compliment, lăsați pe altcineva să vă depăşească în trafic sau zâmbiți unui străin. Vă veți simți mai bine ,iar cealaltă persoană se va simți la fel.
15. Priviți înainte
Încercați să organizați cel puțin un eveniment la sfârșitul fiecărei săptămâni. Plănuiți o escapadă, o excursie sau o cină la restaurantul preferat. Când vă simțiți deprimat, faceți planuri de viitor.
16. Evitați alcoolul
Alcoolul este un duşmanul numarul 1 al sistemului nervos central. După o băutură, inițial vă simțiți mai bine. Dar mai târziu depresia se agravează, conducând la un cerc vicios al consumului de alcool pentru a izgoni melancolia, urmat de.
17. Mișcarea alungă depresia
Depresia produce o cantitate mare de inerție. Ea face să vă ridicați dimineața din pat tot mai greu. Mobilizați-vă și luptați împotriva ei mişcându-vă. Exercițiile fizice ajută la izgonirea melancoliei. Plimbați-vă, alergați, pedalați, înotați sau faceți exerciții aerobice la o sală de sport. Încercați să consacrați zilnic 20-30 de minute de exerciții fizice de 4-5 ori pe săptămână.Unii medici cred că exercițiile, îndeosebi cele aerobice, produc endorfine, antidepresivele naturale ale organismului.
Mergeți la medic-depresia trebuie tratată
Mergeți la medic dacă sunteți deprimat în majoritatea timpului .Mergeți la un control medical și pentru a elimina posibilitatea altor boli precum hipotiroidia și anemia. Simptomele bolii depresive sunt sentimentele de deznădejde, neputință, tristețe și melancolie, ca și pierderea interesului pentru activitățile care altădată vă făceau plăcere, ori o incapacitate de a vă bucura de evenimente fericite. Între alte semne se numără insomnia, pierderea poftei de mâncare, lipsă de energie, concentrare deficitară, iritabilitate, o atitudine negativă și sentimente frecvente de vinovăție. Dar fiți atent la faptul că adesea simptomele depresiei și ale anxietății se suprapun parțial.
No comments yet
You can be first to leave a comment