Joaca la copii – 4 tipuri principale
Copiii invata in mod constant lucruri noi prin joaca si jocuri; chiar daca invata prin joaca de unii singuri sau impreuna cu alti copii. Acest articol urmareste tipurile de joaca si cum afecteaza acestea copiii si dezvoltarea lor.
Exista patru mari tipuri de joaca:
- Joaca solitara
- Joaca paralela
- Joaca asociativa
- Joaca cooperativa
- Joaca solitara
Acest stagiu de joaca are loc de la nastere pana la varsta de aproximativ doi ani. In aceasta perioada de timp, majoritatea copiilor se vor juca singuri. Vor avea nevoie de ajutor si vor primi incurajari de la un adult, dar in mare parte isi vor petrece timpul de joaca explorand pe cont propriu, urmarind si imitand pe altii. Desi nu sunt destul de mari la acesta varsta pentru a se juca cu alti copii, vor dori sa se joaca cu adultii si sa ia parte la actiunile lor.
- Joaca paralela
In perioada cuprinsa intre varstele de doi si trei ani, copiii vor deveni din ce in ce mai constienti unii de ceilalti si vor fi incantati sa se joaca “alaturi de” alti copii. Este foarte obisnuit ca la aceste varste, copiii sa nu fie dispusi sa isi imparta jucaria sau sa trebuiasca sa se joace si cu alti copii.
- Joaca asociativa
In perioada cuprinsa intre varstele de trei si patru ani, copiii cor continua sa se joace alaturi de alti copii, dar nu si impreuna, insa vor incepe sa ia notite despre actiunile celuilalt si vor incepe sa se imite intre ei si sa isi copieze actiunile.
- Joaca cooperativa
Acesta este ultimul stagiu de joaca si, din nou, este obisnuita pentru perioada de varsta de patru ani si peste. Multi dintre copiii din aceasta grupa de varsta au inceput deja gradinita, sau sunt dusi la camin si unii din ei la gradinite cu program scolar si sunt la varsta la care, in mod normal, se bucura de compania altor copii de aceasi varsta. Copiii incep sa invete sa imparta si sa coopereze unii cu altii.
Exista, binenteles, multe tipuri de joaca. Joaca poate fi galagioasa si agitata, sau linistita si calma. Poate fi dezordonata dar creativa sau emotionala si imaginativa. copiii pot invata si se pot distra prin joaca spontana la fel de mult ca in cazurile unei sesiuni de joaca programata sau structurata.
Copiii trebuiesc incurajati sa se joace cu sau fara recuzite sau echipamente, in casa dar si in aer liber. Trebuie sa invete sa se joace singuri, cu alti copii sau adulti sau cu o combinatie intre cele doua.
No comments yet
You can be first to leave a comment